Gordes

IMG 0901

2 mei 2012 Gordes - 60km

Vandaag is het stadjesdag, we gaan enkele Provençaalse stadjes bezoeken op weg naar Gordes. 


Venasque, een van de mooiste dorpen van Frankrijk, is boven op een rots gelegen. Met een motorhome mag je er niet binnen maar aan een parking van de hoofdbaan in het dal is er een slingerend pad dat je recht in het dorp brengt. Pleintjes met fonteinen, stijlvolle huizen, kleine doorgangen, mooie vergezichten. We zijn in de Provence !


SL551387

Pernes-les-Fontaines is zoals de naam het zegt een dorp met fonteinen. De 40 fonteinen zorgen voor afkoeling in de zwoele zomerdagen en dus is Pernes een geliefkoosde bestemming. De pleintjes en overwelfde steegjes ontbreken ook hier niet.


Gordes, de drukst bezochte plaats van de Luberon, ligt op een steile rots aan de rand van het Plateau de Vaucluse. Het centrum is piepklein en je bent er op een half uur doorheen gewandeld, maar de ligging is subliem.

Het zicht op Gordes vanaf de toegangsweg uit het dal is indrukwekkender dan de plaats zelf. Je moet er dan wel een wandeling langs de drukke baan - deels zonder voetpad - bijnemen.

Slapen aan de voet van Gordes en 's morgens te voet de berg op naar de bakker. Het aantal sterren dat dit waard is kan je maar bij benadering schatten.


SL551390


3 mei 2012 les Saintes-Maries-de-la-Mer - 163km 

SL551397

Een pareltje in de omgeving van Gordes is de Abbaye de Sénanque. De weg vanaf Gordes is zeer smal en je weet maar dat het eenrichtingsverkeer is wanneer je aan de abdij komt. De vergezichten onderweg en het  zicht op de abdij boven de lavendelvelden zijn prachtig. 

Een tweede bezienswaardigheid in de omgeving van Gordes is het "Village des Bories". Deze uit platte stenen opgetrokken huizen, schuren en stallen getuigen van de leefomstandigheden buiten de steden zo'n 200 à 500 jaar geleden.

Roussillon zou ook mooi zijn maar wegenwerken versperren ons de weg naar de parking. Roussillon zal dan maar voor een andere keer zijn. 

We rijden nu recht naar beneden, naar zee. In les Saintes-Maries-de-la-Mer weten we een ACSI-camping die veelbelovend is. Volgens de gids op 800m van het dorp gelegen, prima te voet te doen.

We nemen geen autostrade en de TomTom stuurt ons af en toe de boer op. Dat dingt beseft nog steeds niet dat we met een heel grote auto op weg zijn en wil ons dikwijls over veel te kleine wegen sturen. Negeren dus!

Even buiten Arles komen we aan de Camargue en we rijden nog tientallen km door de vlakte - met rijstvelden - alvorens we les Saintes-Maries-de-la-Mer binnen rijden.  De camping "Le Clos du Rhône" ligt 2km verder van het dorpscentrum dan de ACSI-gids aangeeft. Het is een grote camping met rechtstreekse toegang tot het strand. Wij zijn echter geen strandliggers maar zijn meer aangetrokken door de rustige ligging en de mogelijke wandelingen in de omgeving. Hier ook wifi maar geen VRT-radio te krijgen. De RTBF en Jim en andere Vlaamse zenders zonder probleem, maar geen enkele van de VRT. We zullen het opbeurende nieuws van de files op de ring rond Brussel moeten missen.

4 mei 2012 les Saintes-Maries-de-la-Mer - 0km

Vandaag een wandeling naar het dorp gedaan. Het is veel verder dan we denken en de - volgens de gids - wandelmogelijkheden rond de camping zijn beperkt tot een tochtje naar het dorp en het strand op en neer. 

Na wat geploeter door het zand komen we op de promenade van les Saintes-Maries-de-la-Mer. Die is recent aangelegd en voert langs de verschillende stranden naar het hart van het dorp. Het weer is niet al te schitterend en in de namiddag willen we, schuilend voor de sporadische regenvlagen, met een toeristentreintje een rondrit door dorp en Camargue maken. Dat valt nog goed mee, tijdens de rondrit ontdekken we een mooie staanplaats voor motorhomes. Die stond wel op campercontact maar we hadden die niet genomen omdat de camping maar op 800m van het dorp zou liggen. Niet dus!

SL551430

Het dorp zelf is mooi, allemaal laagbouw met witte huisjes. De traditionele markt mag hier ook niet ontbreken en aan toeristenwinkeltjes en restaurantjes is er hier zeker geen gebrek. Aan zee de vissers- en plezierhaven en een echte arena. Zouden er ook stieren in zitten?

Van op het dak van de burchtkerk van de heilige Sara heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

Volgende

Sitemap © LV 2018